Advies

Onderhoud van uw bed en beddengoed

Voor een goede nachtrust heeft u allereerst een goed bed nodig. De gemiddelde levensduur van een bed is 10 jaar. Als u een goed bed heeft gevonden is het belangrijk om het bed goed te onderhouden. Het goed onderhouden van uw bed is niet moeilijk, zorgt voor een langere levensduur van het bed en is goed voor uw persoonlijke hygiëne.

Graag willen wij u een aantal onderhoudstips geven om de kwaliteit van uw bed en beddengoed te waarborgen:

Algemene onderhoudstips voor uw bed

Tijdens het slapen transpireert men om uw bed te laten luchten is het dus goed om het dekbed open te slaan wanneer u uw bed uit stap. Om het matras te beschermen heeft u een hoeslaken, voor extra bescherming van het matras kan een molton gekocht worden. Een molton vangt nachtelijke transpiratie op en kan makkelijk gewassen worden.

Uw hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek kunt u het best elke week verschonen. Een molton moet gemiddeld 1x per maand gewassen worden. Indien u een topdekmatras heeft raden we u aan om uw topdekmatras met elke verschoning van uw bed deze om te keren. Hiermee voorkomt u kuilvorming en kunt u langer genieten van uw topdekmatras. Een consistente slaapkamertemperatuur van tussen de 16 en 20 graden is het beste voor uw bed en beddengoed.

Onderhoud kussens

Bij een goed bed hoort natuurlijk ook een goed kussen voor een optimale nachtrust. Een kussen gaat gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar mee en voor een kussen geldt ook dat goede onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Hieronder de onderhoudstips voor uw hoofdkussens:

Was uw kussenslopen minimaal 1x per week. Als u last heeft van een vettige huid en/of acne is het zelfs verstandig om uw kussensloop vaker te verwisselen.

Uw kunt uw kussen zelf ook meestal wassen. Let hierbij wel op de specifieke wasvoorschriften van uw kussen.
Laat uw kussen regelmatig luchten en klop uw kussen zo nu en dan op.

Onderhoud van uw dekbed

Een dekbed gaat gemiddeld 8-10 jaar mee, hieronder de tips om het dekbed te onderhouden en daarmee dus een lange levensduur te krijgen.

Was uw dekbedovertrek 1x per week mee met de rest van uw beddengoed, volg hierbij de wasvoorschriften zoals genoteerd op het label van de overtrek.

Sommige dekbedden kunnen ook gewassen worden, let op de wasvoorschriften die op het label zijn aangegeven. Als het dekbed gewassen kan worden doe dit dan met 2 tennisballen zodat het dekbed luchtig blijft.

Tijdens het slapen verliest men gemiddeld een halve liter vocht, eerder gaven we al de tip om het dekbed open te slaan als u uit bed stapt. Om het dekbed en ook uw matras nog beter te laten luchten kunt u het best uw raam ook even open zetten. Doe uw dekbed eens in de zoveel tijd in de droger op de laagste stand (weer met 2 tennisballen), de droger onttrekt vocht uit uw dekbed. Als laatste is het fijn om uw dekbed vaak op te schudden, zeker vlak voor u naar bed gaat.

Hoeslakens

Een hoeslaken is makkelijker in gebruik dan een normaal laken, vooral voor mensen die veel draaien en bewegen in hun slaap. Hoeslakens hebben een elastiek aan de randen die makkelijk om het matras passen waardoor deze makkelijk aan te brengen zijn en niet losraken van het matras tijdens het draaien in uw slaap.

Hoeslakens van diverse stoffen

Iedereen is verschillend en iedereen heeft dus een ander laken nodig dat bij hen past. Als u het snel warm heeft en veel zweet is een hoeslaken gemaakt van een luchtige stof het best voor u. Heeft u het snel koud en wilt u lekker cozy in bed liggen dan is een hoeslaken van velours of badstof een betere keuze voor u. Op onze site vindt u hoeslakens in verschillende kleuren en van verschillende stoffen.